
Η Θερμοκοιτίδα Επιχειρηματικότητας στη Δυτική Μακεδονία προσφέρει ένα περιβάλλον στήριξης και εκκόλαψης νέων επιχειρήσεων, προσφέροντας φυσικές και ψηφιακές υποδομές φιλοξενίας επιχειρήσεων, σε όλα τα στάδια της ανάπτυξης τους. H δράση απευθύνεται σε Επιχειρηματικά Σχήματα, Επιχειρήσεις υπό Σύσταση, Νέες Επιχειρήσεις, Νεοφυείς Επιχειρήσεις και Φορείς υποστήριξης επιχειρηματικότητας και καινοτομίας
με έδρα ή παράρτημα (υποκατάστημα) στη Δυτική Μακεδονία.
Η Θερμοκοιτίδα Επιχειρηματικότητας λειτουργεί ως ένας κόμβος καινοτομίας, ενισχύοντας το οικοσύστημα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και συμβάλλοντας ενεργά στη μετάβαση της τοπικής οικονομίας σε ένα πιο βιώσιμο και εξωστρεφές παραγωγικό μοντέλο.
Το έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης) και από εθνικούς πόρους μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Αναθέτουσα Αρχή είναι η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας και Ανάδοχος του έργου η ICAP Advisory.

Η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας αποτελεί μια σύγχρονη δημόσια υπηρεσία με αποστολή τον σχεδιασμό και τον συντονισμό της υλοποίησης της πολιτικής Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΕΤΑΚ). Ενισχύει τις δραστηριότητες των ερευνητικών και παραγωγικών φορέων, μέσω ανταγωνιστικών ερευνητικών προγραμμάτων με έμφαση στην οικονομική και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη. Η ΓΓΕΚ εποπτεύει Ερευνητικά Κέντρα και Τεχνολογικούς Φορείς, οι οποίοι διαθέτουν και προάγουν τις απαραίτητες δεξιότητες για την παραγωγή γνώσης και καινοτομίας. Επιπρόσθετα, παρακολουθεί τις ευρωπαϊκές και διεθνείς εξελίξεις σε θέματα ΕΤΑΚ και εκπροσωπεί τη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε Διεθνείς Οργανισμούς στους τομείς αρμοδιότητάς της.
Περισσότερα για την ΓΓΕΚ δείτε εδώ.

Η Ειδική Υπηρεσία (ΕΥ) Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΔΑΜ) είναι επιφορτισμένη με τον κεντρικό σχεδιασμό και προγραμματισμό των πολιτικών Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης στο πλαίσιο της κατάρτισης και υλοποίησης του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ), του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης 2021-2027 (ΠΔΑΜ) και των Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΕΣΔΙΜ), καθώς και με τη διαχείριση και τον συντονισμό υλοποίησης του ΣΔΑΜ και αξιοποίησης όλων των διαθέσιμων για τον σκοπό αυτόν εθνικών ή ευρωπαϊκών πηγών χρηματοδότησης.
Περισσότερα για την ΕΥ ΔΑΜ δείτε εδώ.

Το νέο «Εταιρικό Σύμφωνο Περιφερειακής Ανάπτυξης 2021-2027» («ΕΣΠΑ 2021-2027») αποτυπώνει σε μεγάλο βαθμό τις νέες προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τις νέες αναπτυξιακές προτεραιότητες της Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια.
Εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 29 Ιουλίου 2021 και σύμφωνα με αυτό πρόκειται να διατεθούν για την χώρα μας πόροι συνολικού ύψους 26,2 δισ. ευρώ για τα επόμενα 7 έτη, από τα οποία τα 20,9 δισ. ευρώ αφορούν στην Ενωσιακή Στήριξη και ποσό 5,3 δισ. ευρώ αφορά στην Εθνική Συνεισφορά. Η Ελλάδα είναι το πρώτο Κράτος-Μέλος της ΕΕ που προχώρησε σε επίσημη υποβολή και της εγκρίθηκε το «Εταιρικό Σύμφωνο Περιφερειακής Ανάπτυξης 2021-2027» για τη νέα Προγραμματική Περίοδο.
Περισσότερα για το «ΕΣΠΑ 2021-2027» δείτε εδώ.
Η «Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ)» ιδρύθηκε το 1951 μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο από έξι χώρες (Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Λουξεμβούργο και Κάτω Χώρες). Σήμερα αποτελείται από 27 κράτη-μέλη, ενώ 9 χώρες είναι υποψήφιες προς ένταξη και 1 εν δυνάμει υποψήφια χώρα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι θεμελιωμένη στις παρακάτω αξίες: Ανθρώπινη αξιοπρέπεια, Ελευθερία, Δημοκρατία, Ισότητα, Κράτος δικαίου, Ανθρώπινα δικαιώματα. Στα επιτεύγµατα της ΕΕ συγκαταλέγονται η επικράτηση συνθηκών ειρήνης, σταθερότητας και ευηµερίας για περισσότερο από µισό αιώνα, η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και η εισαγωγή ενιαίου ευρωπαϊκού νοµίσµατος, του ευρώ. Πολίτες από 20 χώρες της ΕΕ το χρησιµοποιούν σήµερα ως νόµισµά τους λαµβάνοντας τα πλεονεκτήµατά του.
Περισσότερα για την Ευρωπαϊκή Ένωση δείτε εδώ.
